13 Ağustos 2012 Pazartesi

Renkli gelinlikler diyarı

gelinlik


Evlilik törenlerinin olmazsa olmazları arasında beyaz gelinlik yer alır. Evlilik törenlerinin farklılığı gibi gelinlikler de belli bir tarihsel sürece sahiptir. Gelinlik biçimi , renk seçimi ve verilen önem yaşanılan coğrafyanın inanç sistemine göre değişiklik göstermektedir. Kısaca, gelinlikler de çağın modasına göre şekil değiştirir.

1920’li yıllarda önü kısa, arkası uzun gelinlikler modayken, 1940’lı yıllarda tamamen kabarık etekler modaydı. Osmanlı’da ise geleneklerden dolayı evli olmayan kadınların giyim tercihleri sade olmaktan yanaydı. Ancak evli kadınlar renkli ve dikkat çekici giyinebilirdi. Gelinlik ise evli olmaya, yani sadelikten renkli bir dünyaya giden bir yoldu. Gelinlik renk seçimleri ve modelleri sosyal ve ekonomik yapıya göre değişkenlik gösterirdi. Hanedandan olanlar genelde gelinlik rengi tercilerini kırmızıdan yana kullanırken halk daha farklı renk tercihlerinde bulunuyordu. 1898 yılına geldiğimizde ise, Kemalettin Paşa ile evlenen Naime Sultan ilk beyaz gelinliği giymesi ile batılılaşma yolunda ilerleyen Osmanlı’ya örnek teşkil etmişti.
gelinlik

Düğün sadece gelinlik giymiş biri için önemli değildir. Düğüne gelen konuklar da gelin kadar heyecanlı ve mutludur. Hazırlıklar o gün için yapılır. En güzel düğün alanı seçilir, konukların gelmesi beklenir. Düğün pastası ise görsel bir şölendir. Pasta tarifleri ve modelleri de kimi zaman çağa uygun hale gelmektedir. Gelinlik ile şık giyim için abiye modelleri de çağa göre şekil alır ve kadınların şık olmasına yardımcı olur.

Evlilik sadece tören de değildir. Uzun ve zahmetli bir yola neşe ile başlamaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder